U Beogradu nastavak suđenja za smrt 700 civila u Zvorniku

Radiosarajevo.ba
U Beogradu nastavak suđenja za smrt 700 civila u Zvorniku


Suđenje Branku Grujiću i Branku Popoviću za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na teritoriji Općine Zvornik 1992. (proces "Zvornik 2") nastavlja se danas pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, javlja Fena.

Novom optužnicom Tužilaštva za ratne zločine od 5. augusta 2008. Grujić i Popović se terete za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 lica.

U optužnici se navodi da su, u svojstvu predsjednika privremene Vlade Srpske Općine Zvornik i komandanta Kriznog štaba, kao i komandanta Štaba Teritorijalne odbrane, smišljeno i sinhronizirano poduzimali akcije i radnje iz svojih ovlaštenja u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce bošnjačkih civila koji su potom masovno lišavani života.

Grujiću i Popoviću suđeno je u procesu "Zvornik1", ali je na zahtjev Tužilaštva u junu 2008, Vijeće za ratne zločine razdvojilo postupak protiv njih zbog istrage koja se još vodila.

Za zločine u Domu kulture Čelopek, na zvorničkoj Ekonomiji i Ciglani (Zvornik 1), pravosnažno su na ukupno 24 godine zatvora osuđeni Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi, javlja Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije