U Austriji održana manifestacija 'Dani Srebrenice'

Radiosarajevo.ba
U Austriji održana manifestacija 'Dani Srebrenice'

U Austriji je već drugi put održana manifestacija "Dani Srebrenice" koja ulazi u završnicu održavanjem mirnih protesta u centru Beča u ulici Graben. 

Ovim mirnim protestima organizatori se žele pridružiti građanima Prijedora i svim drugima u svijetu koji obilježavaju "Dan bijelih traka"

"I ove godine smo podsjetili svijet i građane BiH koji žive u Austriji na dešavanja iz perioda 92-95, a posebno na ono što se dogodilo u julu '95., na genocid u Srebrenici i dešavanja u Prijedoru '92. godine", ističu organizatori. 

Gosti ovogodišnje manifestacije bili su osnivač grupe "Čuvari Omarske" Satko Mujagić i Enes Hotić s filmom "Prijedorsko ljeto '92-e". 

Prvog dana programa prikazan je i film "Gran prix Bosna" slovenskog režisera Bojana Pečeka, koji je bio gost manifestacije zajedno s akterom filma Dragom Bedekom

Film "Prijedorsko ljeto '92-e" prikazan je u Beču i Mödlingu, a u oba grada predstavljena je i knjiga "Šest logora pakla" Remzije Balića.

Predstavljeni su i ručno rađeni odjevni predmeti (unikati) žena iz Udruženja "Zlatne ruke" iz Ilijaša. 


Predstavnici austrijskog Parlamenta Hannes Weninger i Yilmaz Nurten, te predsjednica grupe Austrijsko-bosanskog prijateljstva u austrijskom Parlamentu Katharina Kucharowits i Ahmed Husagić izrazili su žaljenje jer se predstavnici općine Srebrenica nisu odazvali pozivu na manifestaciju, ali i zadovoljstvo što će ovaj događaj postati tradicionalan.

Cilj manifestacije bio je da se osim podsjećanja na genocid u Srebrenici i dešavanja iz perioda 92-95 godine, publici predstavi i kultura, tradicija i kuhinja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije