U aprilu povećanje penzija za 106.208 građana: Obezbijeđena tri miliona KM

E. H.
U aprilu povećanje penzija za 106.208 građana: Obezbijeđena tri miliona KM
Za više od 106 hiljada penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine narednog mjeseca će biti isplaćene povećane penzije, što je posljedica usvajanja novog zakona o PIO-u, a koji je usvojen još 25. januara ove godine.

Kako je utvrdio Upravni odbor Federalnog zavoda PIO isplata povećanih martovskih penzija svim penzionerima u ovom entitetu počet će 5. aprila 2018. godine. To je za Radiosarajevo.ba potvrdio i glasnogovornig Federalnog zavoda PIO Amel Lizde.I

"Prvog mjeseca primjene novog Zakona PIO, tokom isplate penzija za mart ove godine, predviđeno je da se jednokratno povećaju penzije dijelu korisnika. Prema članu 140. novog Zakona o PIO predviđeno je da se korisnicima koji su do 31. 7. 1998. godine ostvarili svoja prava penzije biti povećane za deset posto", istaknuo je Lizde.

Dodao je i kako će korisnicima koji su svoja prava ostvarili u periodu od 1. 8. 1998. do 31. 12. 2007. godine penzije biti povećane za pet posto, te da će u oba slučaja povećanja taj iznos biti pomnožen s posljednjim isplatnim koeficijentom.

"Za ovo povećanje penzija potrebno je oko tri miliona KM, te je taj iznos obezbijeđen prema novom Zakonu o PIO-u. U ovom slučaju mi povećavamo zakonski iznos penzija, a to će najviše osjetiti osobe koje su prijevremeno otišle u penziju, a imali su itekako niske penzije, iako imaju mnogo godina radnog staža. Ovo je više da se ispravi ta neka nepravda prema tim osobama, s tim da najviše penzije neće biti povećane", dodao je Lizde.

Predstavnik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa kazao nam je da ovo povećanje označava ostvarivanje značajnog cilja, kojem su penzioneri iz FBiH težili kroz svoju višemjesečnu borbu.

"Neće svi penzioneri dobiti povećanje, nego oni koji su, rekao bih, stvarno zaradili tu penziju. Moram reći i da će od 1. aprila sve penzije biti povećane za 2,5 posto, a to povećanje ide sa aprilskim penzijama, koje će biti isplaćene u maju. To je svakako dobrodošlo za sve nas penzionere koji smo inače u veoma teškoj ekonomskoj, socialnoj, zdravstvenoj i svakoj drugoj situaciji, tako da će ta sredstva velikom broju penzionera dobro doći", kratko je prokomentirao Rapa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije