U apotekama skuplji lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog recepta

S. H.
U apotekama skuplji lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog recepta
/ Ilustracija/Lijekovi
Novi Pravilnik o maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova za tržište u BiH postao je važeći 19. maja ove godine.

Njime je predviđeno sniženje cijene lijekova za deset posto za jednu kategoriju, dok za drugu nije bilo potvrđeno smanjenje cijena jer su se oni već plaćali po cijeni koja je manja od maksimalne određene novim pravilnikom, o kojem smo već pisali.

Kako bi djelimično kompenzirala smanjenje profita zbog pada cijena lijekova, farmaceutska industrija povećala je cijene pojedinih lijekova koji nisu obuhvaćeni odredbama Pravilnika, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Biljana Tubić, pomoćnica direktora za Sektor za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

"Farmaceutska industrija jeste podigla cijene pojedinih lijekova čiji je režim izdavanja 'Lijek se izdaje bez ljekarskog recept' (BRp). Lijekovi čiji je režim izdavanja BRp čini svega 15 posto tržišta lijekova u BiH i ovi lijekovi nisu obuhvaćeni odredbama Pravilnika", navela je Tubić.

Kada je riječ o lijekovima koji su obuhvaćeni Pravilnikom, kako je navela Tubić, cijene istih su usaglašene s odredbama Pravilnika, odnosno s maksimalnim veleprodajnim cijenama koje je Agencija objavila na svojoj internet stranici.

"To je potvrdila i naša inspekcija tokom nadzora nad veledrogerijama. Uštede koje je naša Agencija predviđala tokom prošle godine, danas su i potvrđene sagledavajući ukupno tržište lijekova u BiH, uštede na godišnjem nivou nastale uslijed implementacije Pravilnika iznose oko 12 posto. Povećanje cijena lijekova koji se izdaju bez ljekarskog recepta neće utjecati na izneseni procenat", objasnila je pomoćnica direktora za Sektor za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije