U Ambasadi Turkiye u Sarajevu upriličen prijem povodom Dana pobjede: Oglasio se predsjednik Erdogan

7
Anadolija
U Ambasadi Turkiye u Sarajevu upriličen prijem povodom Dana pobjede: Oglasio se predsjednik Erdogan
Foto: Anadolija / Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu

U ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu u četvrtak, 29. augusta, upriličen je prijem povodom Dana pobjede i Dana turskih oružanih snaga, 102. godišnjice ključne pobjede turskih snaga protiv grčkih u borbi za nezavisnost.

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, zajedno s vojnim atašeom Republike Turkiye brigadirom Muratom Kulom je tim povodom u zgradi ambasade Turkiye u Sarajevu ugostio veliki broj zvanica, predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, diplomatskog kora, među kojima su bili i predstavnici Oružanih snaga BiH, turski privrednici i brojni drugi gosti.

Među prisutnima bili su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Gojko Knežević, komadant EUFOR-a general Laszlo Sticz, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, pripadnici Turske vojne misije, te predstavnici turskih institucija u BiH, brojni novinari, a među njima je bila i ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Helez poslao poruku zlonamjernim: Jedini način da ne doživite nesreću na poslu je da ne radite ništa

Helez poslao poruku zlonamjernim: Jedini način da ne doživite nesreću na poslu je da ne radite ništa

Ambasador Girgin je naglasio da Turkiye obilježava jednu od najvažnijih pobjeda turske vojske u njenoj historiji.

Potom je prisutnima pročitao poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u kojoj je predsjednik Turkiye uputio čestitke povodom praznika.

"Na ovaj dan ponosa, kada obilježavamo 102. godišnjicu Velike pobjede, koja je jedna od najkritičnijih pragova naše historije, upućujem čestitke našem poštovanom narodu, kiparskim Turcima, te našim građanima kojih ima više miliona diljem svijeta. Zahvaljujem svim našim prijateljima koji u našim diplomatskim predstavništvima dijele sa nama radost ovog praznika", istakao je u poruci Erdogan.

Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu
Foto: Anadolija: Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu

Turski predsjednik je istakao kako Velika pobjeda koju je Mustafa Kemal Ataturk opisao kao "vječni spomenik ideje slobode i nezavisnosti turskog naroda' potvrdila je zauvijek postojanje našeg naroda na teritoriji Anadolije."

"Bitkom na Dumlupinaru koja se dogodila 30. augusta odlučno su poražene okupacijske vojske, razbijena osovina imperijalizma, a vrata proglašenju Republike širom otvorena. Velikom pobjedom turski narod je još jednom cijelom svijetu pokazao da neće prihvatiti zarobljeništvo, da neće odustati od svoje volje i da nikada neće pristati na kompromis oko slobode u vlastitoj domovini. Velika pobjeda, izvojevana junaštvom naših šehida, krvlju naših branitelja i žrtvom našeg naroda, vodi nas i danas", poručio je Erdogan i dodao:

"Dok odlučno koračamo prema našim ciljevima stoljeća Turkiye, pretvaramo korak po korak naš ideal velike i moćne Turkiye u stvarnost."

Erdogan je ukazao na značaj zaustavljanja masakra nad Palestincima u Gazi.

"Stavljamo na raspolaganje sve naše resurse kako bismo zaustavili sukobe, ugnjetavanje i masakre u različitim dijelovima svijeta, posebno u Gazi. Čvrsto stojimo na strani potlačenih, bez obzira na njihov identitet ili uvjerenje, ne očekujući nikakvu materijalnu korist", poručio je Erdogan.

Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu
Foto: Anadolija: Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu

Danas smo, kako je rekao Erdogan, jači nego jučer "nadam se da ćemo sutra biti puno jači nego danas."

"Zajedno s našim prijateljima i braćom koji su odani istom idealu kao i mi, definitivno ćemo uspostaviti globalni poredak u kojem će svi biti pravedno zastupljeni. Turkiye, koja je Bitkom za nezavisnost inspirisala potlačene narode, također će biti domaćin svijeta u kojem će vladati mir, pravda i spokoj."

Vojni ataše Kul je posebno naglasio da je pobjeda koju su ostvarile turske snage prije 102 godinu bila historijska prekretnica kojom je okončana okupacije anadolskog teritorija.

Brigadir Kul je naglasio značaj podrške Turskih oružanih snaga prijateljskim i bratskim zemljama i narodima širom svijeta.

Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu
Foto: Anadolija: Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu

Izrazio je zadovoljstvo zbog podrške Turskih oružanih snaga, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u vidu obuke kadrove i materijalno-tehničkih sredstava, te učešća u snagama EUFOR-a, što predstavlja još jednu dimenziju podrške stabilnosti BiH.

Prigodnim manifestacijama i programima širom Republike Turkiye i u diplomatskim predstavništvima izvan zemlje danas i sutra se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 102 godine. Uporedo s Danom pobjede, Turkiye obilježava i Dan oružanih snaga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodit će u petak, 30. augusta, državni vrh na svečanoj ceremoniji u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu
Foto: Anadolija: Svečanost u Ambasadi Turkiye u Sarajevu

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turkiye.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turkiye Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su 30. augusta, prije 102 godine, zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turkiye koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije