U Alžiru među taocima nema bh. državljana

Radiosarajevo.ba
U Alžiru među taocima nema bh. državljana

Među taocima na području gasnog polja u kompleksu Amenas  na istoku Alžira nema bh. državljana, izjavio je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On je precizirao da je Ambasada BiH u Parizu koja nerezidentno pokriva Alžir kontaktirala rukovodstvo i  radnike Energoinvesta i Energopetrola koji rade na tom području i dobila njihovu potvrdu da nisu ugroženi. Također, Ambasada je u direktnom kontaktu s drugim bh. državljanima dobila informacije da nisu u opasnosti.

Gasnim poljem upravlja alžirska državna naftna kompanija Sonatrach, zajedno s britanskom naftnom firmom BP i norveškim Statoilom

Alžirski vojnici danas su opkolili gasno polje na istoku zemlje na kojem islamski militanti drže strane radnike kao taoce.  Otmičari su jučer okupirali kompleks u Amenasu, nakon što su ubili jednog Britanca i Alžirca u napadu na autobus. Alžirski zvaničnici saopćili su da se 20 stranih državljana drže kao taoci, iako otmičari tvrde da imaju 41 taoca. 

Među otetima su britanski, japanski, američki, francuski i norveški državljani. U saopćenju za koje se navodi da su ga objavili otmičari, zahtijeva se okončanje francuske vojne intervencije protiv islamističkih pobunjenika u Maliju

Alžirski ministar unutarnjih poslova Daho Ould Kabila izjavio je da militanti žele da izađu iz zemlje zajedno s taocima, ali im je on taj zahtjev odbio. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije