U 8 sati već 19 stepeni: Meteorolozi upalili alarm zbog vrelina, a moguće da danas bude i kiše?

1
Radiosarajevo.ba
U 8 sati već 19 stepeni: Meteorolozi upalili alarm zbog vrelina, a moguće da danas bude i kiše?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vrelina u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Na snazi je žuti meteoalarm zbog očekivanih vrelina, a upozorenje glasi:

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe."

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Sokolac 15, Široki Brijeg 16, Bugojno i Livno 17, Sanski Most i Sarajevo 19, Banja Luka i Zenica 20, Trebinje i Tuzla 21, Mostar 23, Bihać, Gradačac i Neum 24 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo raste.

Policija otkrila nove detalje nakon što je izvučeno tijelo iz rijeke kod Sarajeva

Policija otkrila nove detalje nakon što je izvučeno tijelo iz rijeke kod Sarajeva

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza relativno je povoljna. Sa više svježine ugodnije će biti tokom jutra, potom su usljed dodatnog porasta temperatura, kod osjetljivih osoba moguće izraženije tegobe sa poslijepodnevnim satima. Negativni efekti natprosječne topline, pojačavaće se sa odmicanjem dana. Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi djelimično reducirati boravak na otvorenom. Neophodno je provoditi mjere zaštite od sunca i vrućine.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima moguć je poneki lokalni pljusak sa grmljavinom na sjeveru, sjeverozapadu, zapadu i centralom dijelu Bosne. Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar istočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stepeni. U Sarajevu prije podne sunčano. U poslijepodnevnim satima sa malom do umjerenom oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 stepena.

Upozorenje od BHMeteo: Šta nas čeka u narednim danima?

Upozorenje od BHMeteo: Šta nas čeka u narednim danima?

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima moguć je poneki lokalni pljusak sa grmljavinom u Bosni. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 stepeni. 

Utorak: U Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Uz razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni. 

Srijeda: U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije