U 2013. godini prijavljeno 14.000 kršenja ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
U 2013. godini prijavljeno 14.000 kršenja ljudskih prava

Tokom prethodne godine, građani Bosne i Hercegovine su 13.962 puta kontaktirali Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH, čime je nastavljen trend rasta obraćanja građana toj instituciji. 

Kad se radi o statističkim pokazateljima, onda je evidentno da se građani u najvećem broju Instituciji obraćaju telefonskim putem i neposrednim kontaktom (prijem građana), a znatan je i broj građana koji se obraćaju u pismenoj formi, javlja Fena

U odnosu na 2012. godinu kada je evidentirano 12.441 obraćanje građana, radi se o povećanju od ukupno 1.521 obraćanja, odnosno 12,23 posto, saopćeno je iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH. 

"Činjenica da se toliko ljudi obraća toj instituciji bila je i ostala dodatni motiv i izazov za ombudsmane, te predstavlja rezultat promocije ljudskih prava, kao i izgrađene svijesti građana o mogućnostima zaštite ovih prava", kazali su iz Institucije. 

Dodali su i da je u toku izrada godišnjeg izvještaja Institucije ombudsmana za 2013. godinu u kojem će biti izneseni konkretni podaci o oblastima kršenja ljudskih prava, kao i saznanja do kojih su došli ombudsmani radom po žalbama zaprimljenim u Instituciji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije