U 2011. oduzeto 47 kg skanka, 18 kg marihuane...

Radiosarajevo.ba
U 2011. oduzeto 47 kg skanka, 18 kg marihuane...


Pripadnici Granične policije BiH (GPBiH) su u 2011. identificirali 2.280 prelazaka državne granice osoba za kojima je raspisana potjernica, raspisi o traganju, zabrana prelaska državne granice, ili se radilo o sigurnosno interesantnim osobama.

Istovremeno je identifikovano 1.100 osoba koje se nalaze u bazama podataka po raznim osnovama.

Kako je rečeno danas u Sarajevu, na pres-konferenciji na kojoj je govorio i direktor GPBiH Vinko Dumančić, tokom protekle godine je, na zakonskom osnovu, ulazak u BiH odbijen za za 3.830 stranih državljana. U istom periodu, otkrivene su 324 osobe u pokušaju ilegalnog prelaska granice.   

Zabilježen je i kontinuiran pad broja izdatih viza na granici u skladu s direktivama Evropske unije; izdato je 248 viza na granici što je za 24,16 posto manje nego u 2010. Također, u prošloj godini su za počinjena krivična djela prijavljene 373 osobe, te je ostvareno povećanje broja otkrivenih krivičnih djela krijumčarenja robe za oko 54 posto, a povećanje broja otkrivenih krivičnih djela u vezi s oružjem iznosi 175 posto; u slučajevima nedozvoljene trgovine bilježi se povećanje otkrivenosti tih krivičnih djela za oko 250 posto.

Tako je na graničnim prijelazima BiH, među ostalim, otkriveno i oduzeto oko 47 kilograma skanka i 18 kilograma marihuane, te 474 stabljike marihuane, 727 komada bromazepana, 685 komada diazepama, 270 mililitara metadona, te 691 komad ostalih narkoanalgetika...

Direktor GPBiH-a podjsetio je da rad ove agencije i nadalje opterećuju problemi koji proistječu iz neobilježenosti granične crte, nepostojanja ugovora o razgraničenju sa susjednim zemljama, relativno slabe infrastrukture na graničnim prijelazima  i nedovoljne tehničke opremljenosti, te nedovoljnih budžetskih sredstava, kao i kadrovske nepopunjenosti.

U protekloj godini nastavljen je trend smanjenja prometa osoba i prijevoznih sredstava preko državne granice, a u strukturi putnika 42,82 posto čine državljani BiH, a 57,18 posto stranci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije