U 2009. zabilježen pad potražnje za radnicima za 16 posto

Radiosarajevo.ba
U 2009. zabilježen pad potražnje za radnicima za 16 posto

Prema podacima portala Posao.ba u 2009. primjetan je pad potražnje za radnicima za 16 posto.

Početkom godine pad potražnje bio je manje izražen, dok je najizraženiji u maju 2009., i to za čak 37 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te smanjenje od 21 posto u odnosu na april 2009.

Najveći pad u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u kategoriji transport i logistika, potom građevinarstvo, te administrativne usluge. Jedna od najtraženijih kategorija, komercijala - prodaja, zabilježila je najveći pad također u maju, i to za 66 posto.

Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama državne službe i uprave, farmacija i biotehnologija, bankarstvo, zaštitarske usluge, poljoprivreda, pravo, turizam, zdravstvo i dizajn.

Teško je predvidjeti šta će se događati na tržištu rada do kraja godine s obzirom na to da smo u 2009. ušli gotovo bez većih promjena a da smo u maju zabilježili najmanju potražnju za kadrovima u odnosu na prethodne mjesece 2009. ali i u odnosu na 2008.

"S obzirom na porast stranih investicija te pojedine domaće kompanije koje i dalje bilježe rast poslovanja, nadamo se da se ovakav trend opadanja na tržištu rada neće nastaviti, da će tržiste rada pokazati blagi rast potražnje tokom ljetnog perioda te intenzivniji rast početkom jeseni. Oporavak tržišta rada primjećujemo već početkom juna, izjavila je voditeljica marketinga portala Posao.ba Nermana Ajanović-Hajdarpašić.

Istraživanje o kretanjima na tržištu rada, koje je proveo portal Posao.ba pokazuje da za čak 83 posto poslodavaca nedostaju radnici određenih zanimanja, što znači da šanse za zapošljavanje ima uprkos recesiji.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije