Tuzlanski studenti protestuju ispred Vlade TK

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski studenti protestuju ispred Vlade TK

Kako je to jučer i najavljeno danas oko podneva ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona okupio se velik broj studenata na mirnim protestima, javlja Fena.

Iako je jučer nakon sedmodnevnog prekida, počela nastava na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli, sve to nije zadovoljilo studente koji smatraju da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Oni ostaju pri zahtjevu da se studentima omogući bezuvjetan prelazak u završnu godinu, kao i iz druge u treću onim koje sustiže Bolonjski proces.

Insistiraju i na uređenju dvaju studentskih paviljona, a najavljuju da će tražiti i smjenu ministrice obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, na juče održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na prijedlog Statuta Univerziteta u Tuzli.

Uz ostalo, ovim je regulirano i traženje studenata koji se obrazuju za vlastite potrebe i plaćaju studij. Prijedlog da oni moraju imati prosječnu ocjenu osam iz svih predmeta da bi stekli pravo prelaska u redovne studente, koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta, odgođen je za narednu akademsku godinu, prenijela je Fena.

Vezano: Studentski protesti u Tuzli

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije