Tuzlanski inspektori vrše kontrolu mlijeka

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski inspektori vrše kontrolu mlijeka


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona došla je u posjed zvaničnih informacija vezanih za sporno mlijeko kontaminirano aflatoksinom, saopćeno je iz ove Uprave, piše Fena.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske potvrdilo je da su stigli rezultati analize hrvatskog mlijeka iz Beča i da su dobili pozitivne rezultate na 11 uzoraka. Također, iz istog izvora potvrđeno je da kontaminacija potiče iz stočne hrane kojom su hranjena muzna grla, navodi se u saopćenju. 

Iz Uprave dalje skreću pažnju proizvođačima mlijeka s prostora Tuzlanskog kantona da s obzirom na to da nije isključeno da se sporna stočna hrana koristila i u BiH, da u okviru vlastitih programa samokontrole povedu računa o ovoj opasnosti i da pojačaju uzorkovanje svojih proizvoda na aflatoksine.

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a intezivno vrše službeno uzorkovanje mlijeka svih proizvođača koji se nalaze na policama tržnih centara na prostoru Tuzlanskog kantona i vrše analizu pomenutog mikotoksina. 

U slučaju da analize referentnih labaratorija pokažu pozitivne rezultate na bilo kojem uzorku mlijeka, ono će biti neškodljivo uništeno, a javnost blagovremeno informirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije