Tuzlanska porodica optužuje ljekare za nemar

Radiosarajevo.ba
Tuzlanska porodica optužuje ljekare za nemar

Obitelj Kukarić iz Tuzle ogorčena je na lokalne ljekare koje optužuju za nemar. Tvrde kako je zbog ponašanja doktora njihova petogodišnja kći zamalo umrla.

Prema njihovim riječima, djevojčica je 6. augusta 2013. u kasnim satima imala temperaturu 41 celzijusa te ju je porodica odvela u Službu hitne pomoći Tuzla kako bi potražili pomoć. Prema riječima ove obitelji, tamo ih je dočekao doktor koji je rekao da će primiti dijete samo ako je u životnoj opasnosti.

“Zbog nemara ljekara u Domu zdravlja Tuzla moja djevojčica je zamalo umrla. Obratio sam se dežurnom liječniku N.Š. u hitnoj, kojem sam kazao da dijete gori od temperature, na što mi je on odgovorio: ‘Imam gospođu koju malo boli stomak, ali ako je vaše dijete u životnoj opasnosti onda ću vas primiti preko reda’”, izjavio je za Fenu otac petogodišnje djevojčice Danijel Kukarić.

Iz UKC Tuzla još uvijek nema komentara i reakcija.

Kukarić je pojasnio da je sačekao da njegovo dijete dođe na red, kako kaže, no liječnik djevojčicu nije ni pregledao, te ju je samo uputio na Pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Otac djevojčice pojašnjava da ovdje priča ne prestaje, kada je stigao na Pedijatriju UKC-a Tuzla dijete su pregledali, dali sirup i poslali kući.

Međutim, nakon sirupa djetetu temperatura nije padala. Ponovo je 9. augusta otišao u Dom zdravlja gdje su dijete drugi put vratili i kazali da čekaju dva-tri dana, dok djetetu ne padne temperatura.

Nakon toga je vidio da se djetetu pogoršava stanje, te da je počelo da se gubi, opet je otišao u zdravstvenu ustanovu i tek su tad djevojčicu hitno uputili na Kliniku za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, drhtavim glasom objašnjava Kukarić.

“Na Klinici za zarazno je specijalista infektolog A.S. primila dijete u jako lošem stanju, gdje je hitno urađen nalaz CRP koji je bio katastrofalan. Dozvoljena granica prisutnih bakterija u krvi je 3,3, a kod mog djeteta je 100, da je nisam sada doveo došlo bi do potpunog zatrovanja krvi sa kobnim posljedicama”, kazao je otac djevojčice.

Danijel Kukarić je istaknuo da nije na svoju ruku brzo reagirao, njegovo dijete bi za dva-tri dana, po preporukama nemarnih liječnika, vjerovatno umrlo. Djevojčici je ustanovljena gnojna angina, te je zadržana na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla na daljnjem liječenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije