Tuzlanska DITA spremna za regionalno tržište

Radiosarajevo.ba
Tuzlanska DITA spremna za regionalno tržište

Tvornica detrdženata DITA d.d. iz Tuzle u četvrtak  je postigla dogovor o zajedničkoj saradnji sa kompanijom INHEM d.o.o. iz Zrenjanina, koja se takođe bavi proizvodnjom deterdženata, kozmetike i sredstava za čišćenje.

Kompanija Inhem je najveći proizvođać praškastih deterdženata u regiji, a kako je saopćeno iz tuzlanske tvornice, zvanično potpisivanje ugovora se očekuje do kraja decembra ove godine. 

Industrija deterdženata DITA d.d. Tuzla osnovana je 1977. godine zajedničkim ulaganjem talijanskog partnera Mira Lanza iz Genove i kombinata Sodaso iz Tuzle. Nakon partnerstva od četiri godine, DITA nastavlja putem vlastitog razvoja te postaj jedan od lidera na tržištu bivše Jugoslavije. Realizacija najpoznatijeg branda AVA u to vrijeme bila je veća nego u matičnoj zemlji Italji.

Godine 1996. DITA se je pokrenula vlastiti brend, a uloženi trud je rezultirao  detrdžentom ARIX Tenzo 21. Kvalitetna kompozicija sirovina, konkurentna cijena te dobra reklamna kampanja pozicionirali su Arix na zavidnu pozicija lidera tržišta BiH. Godine 2005. bosanskohercegovačka kompanija LORA preuzima većinsko vlasništvo nad DITA-om.

Međutim, prije dvije godine, nakon prvog udara recesije, banke su minimizirale kreditiranje domaće proizvodnje, pa se tako DITA, kao i mnoge druge domaće firme, našla u problemima. Dobavljači sirovina su tražili finansiranje unaprijed, a bez bankarske podrške DITA to nije bila u stanju. Došlo je do krize koja je kao i u mnogim BH firmama dovela u pitanje opstanak domaće proizvodnje. 

Nagovještaj boljih dana za ovu tvornicu dolazi sa potpisivanjem regionalnog sporazuma sa Inhemom, koji podrazumijeva zajednički nastup, proizvodnju i razvoj na regionalnom tržištu. Ovakav dogovor će omogućiti ponovno pokretanje proizvodnje kao i dalji razvoj ovog nekadašnjeg tuzlanskog giganta. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije