Tuzla: Tribina o državnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Tribina o državnosti BiH

Univerzitet u Tuzli bio je danas domaćin javne tribine o državnosti BiH.

O ovoj temi govorili su istaknuti akademski radnici, historičari, pravnici, ali i mnogobrojni gosti i studenti koji su imali priliku upotpuniti svoje razumijevanje kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti od srednjeg vijeka, preko burne prošlosti do danas, piše fena.

Političko tijelo koje je na prvoj svojoj sjednici obnovilo državnost Bosne i Hercegovine, te utvrdilo zajednički interes svih njenih građana, prema tvrdnjama nekih historičara osiguralo je ''zlatno doba'', države u kojemu su živjele generacije, od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Predstavnici svih naroda u ZAVNOBiH-u imali su tada zajedničku viziju začetu u oslobodilačkoj borbi.

Mirko Pejanović, profesor Univerziteta u Sarajevu, kaže da je ZAVNOBiH svoj rad zasnivao na jedinstvu i bratimljenju, što upravo nedostaje u djelovanju današnjih političkih tijela. Danas, 66 godina poslije osnivanja ZAVNOBiH-a, nakon što je završila još jedna borba, borba za Bosnu i Hercegovinu od agresije, građani iste one hiljadugodišnje države, različito poimaju njeno postojanje. To je kočnica, ne samo vlastitom napretku nego i shvatanju bosanskohercegovačke ozbiljnosti na političkom planu izvan njenih granica, govorili su učesnici tribine o državi.

Akademik Muhamed Filipović kaže da nas to udaljava od svih tokova u ujedinjenoj Evropi i ne poznajući vlastitu prošlost ne možemo uspjeti u težnjama ka približavanju evropskim zemljama. Ukoliko generacije mladih ljudi ne budu razmišljale o Bosni i Hercegovini u cjelokupnom kontekstu njene prošlosti i sadašnjosti, ako budu slijedile i kreirale rušilačke političke autoritete, svi građani ove zemlje, zajedno s njom mogli bi biti uklonjeni s političke scene Evrope, jedan je od mnogobrojnih zaključaka sveobuhvatne tribine održane danas u Tuzli.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije