Tuzla: Održati javni red i mir, proglasom upućeni zahtjevi vlasti

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Održati javni red i mir, proglasom upućeni zahtjevi vlasti

“Danas se u Tuzli kreira nova budućnost! Vlada je podnijela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtjev demonstranata i stečeni su uslovi za rješavanje postojećih problema”, navodi se u proglasu radnika i građana Tuzlanskog kantona koji je stigao na mail adresu naše redakcije.

“Sada, u ovoj, novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti.”

Proglasom se svi građani pozivaju da podrže “održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija protestima.”

Traži se i uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali niti jedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila TK-a do Izbora 2014. “Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izvještaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani građani.”

Zahtijeva se rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: Dita, Polihem, Poliolhem, Gumara i Konjuh, ujednačavanje plata predstavnika vlasti s platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, kao i ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni te ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

“Ovaj Proglas donose radnici i građani Tuzlanskog kantona, za dobro svih nas”, zaključuje se u dopisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije