Tuzla je prva lokalna zajednica koja ukida takse za registraciju samostalnih djelatnosti

0
Radiosarajevo.ba
Tuzla je prva lokalna zajednica koja ukida takse za registraciju samostalnih djelatnosti
Foto: Prtscr / Youtube / Zijad Lugavić

Tuzla je postala prva lokalna zajednica koja ukida takse za registraciju samostalnih djelatnosti.

Građani koji pokrenu postupak za registraciju samostalne djelatnosti u kalendarskoj 2023. godini, bit će oslobođeni obaveze plaćanja propisane administrativne takse za registraciju iste.

U cilju unapređenja ambijenta poslovanja i smanjenja nezaposlenosti, te davanja podsticaja za registraciju samostalnih djelatnosti (trgovinskih, ugostiteljskih, obrtničkih), na području grada Tuzle, vršilac dužnosti gradonačelnika, dr. sc. Zijad Lugavić, utvrdio je prijedlog Odluke privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti na području grada Tuzle za 2023. godinu i uputio ga Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Veliki događaj u Tuzli: Prvi put u historiji se organizira Sabor Bosanaca i Bosanki

Veliki događaj u Tuzli: Prvi put u historiji se organizira Sabor Bosanaca i Bosanki

Fizička lica koja kod nadležne Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle, u periodu od 4. januara 2023. godine do 31. decembra 2023. godine, pokrenu postupak za izdavanje odobrenja za obavljanje samostalne djelatnosti, bit će oslobođeni obaveze plaćanja administrativne takse propisane Odlukom o administrativnim taksama i Tarifom općinskih administrativnih taksi u 100 posto iznosu.

"U cilju unapređenja ambijenta poslovanja i smanjenja nezaposlenosti, te davanja podsticaja za pokretanje samostalnog biznisa na području grada Tuzle, odlučili smo proširiti postojeći model podrške i set mjera Grada Tuzle usmjerenih na sektor podrške i zapošljavanja. Ova Odluka vezana je i za globalnu ekonomsku krizu, rast cijena osnovnih životnih namirnica i svih drugih cijena života i rada kao i potrebe motivisanja nezaposlenih građana, da kroz samostalnu djelatnost privređuju i da sebi i svojoj porodici ostvare prihod za egzistenciju.

Posebno želim istaći, da je izvršenom analizom o visini administrativnih taksi koje se plaćaju za izdavanje odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, utvrđeno da Grad Tuzla ima najniže iznose taksi za registraciju djelatnosti i prva je lokalna zajednica koja oslobađa građane od plaćanja takse u navedenim postupcima. Na ovaj način želimo i dodatno stimulisati građana i građanke za registraciju samostalnih djelatnosti", izjavio je Lugavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije