Tužiteljstvo BiH: Nema sporazuma sa Mevlidom Jašarevićem

Radiosarajevo.ba
Tužiteljstvo BiH: Nema sporazuma sa Mevlidom Jašarevićem

Tužiteljstvo nije zainteresovano za bilo kakav sporazum s optuženim Mevlidom Jašarevićem, nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom je on bio proglašen krivim za napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, te osuđen na 18 godina zatvora, rekao je za agenciju Fena glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić

"Imamo jake dokaze i argumente koji dokazuju njegovu krivicu i tražit ćemo u žalbenom postupku maksimalnu kaznu od 20 godina", precizirao je Grubešić. 

Ovo pitanje postalo je aktuelno nakon što je odbrana optuženog Jašarevića Tužiteljstvu BiH 19. augusta ponudila/uputila prijedlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivnje, a što je Feni potvrdio njegov advokat Senad Dupovac, navodeći da je predloženo da se njegovom branjeniku izrekne kazna zatvora u rasponu od pet do osam godina, po odluci Suda BiH.

Dupovac pojašnjava da se ta ponuda, među ostalim, temelji na okolnostima - da je nesporno da su u prvostepenom postupku optužbi oslobođeni Jašarevićevi navodni pomagaći Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, čime je utvrđeno da je prvooptuženi djelovao sam, odnosno da nije bilo "nikakve grupe", te da inkriminirani događaj nije doveo do poremećaja odnosa između SAD-a i BiH, kao i da nije proizveo štetne posljedice po državu BiH, a na čemu je optužba insistirala.

On, nadalje, navodi da je ovaj prijedlog realan i da je odbrana, s obzirom na odbijajući stav Tužiteljstva, spremna za suđenje.

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH 11. jula ukinulo prvostepenu presudu Jašareviću, novo suđenje u ovom predmetu trebalo bi da počne 19. septembra.

Mevlid Jašarević je u prvostepenom postupku oglašen krivim za krivično djelo terorizam, koje je izvršio pucajući na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu iz automatske puške u trajanju od oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka kalibra 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kada je pogodio policajca Mirsada Velića u noge, nanijevši mu teške tjelesne povrede. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije