Tužitelj traži veću kaznu za ubistvo Mistrića

Radiosarajevo.ba
Tužitelj traži veću kaznu za ubistvo Mistrića

I odbrana i optužba zatražili su promjene kazni za Edina Vuka i Anela Heraka, koji su osuđeni za ubistvo mladića Amara Mistrića, 13. augusta 2009. godine.
 
Pred Apelacionim Vijećem Vrhovnog suda FBiH danas se raspravljalo o presudi Kantonalnog suda u Sarajevu od prošle godine, po kojoj je Vuk osuđen za ubistvo Amara Mistrića, uz kaznu od 16 godina zatvora. Herak je osuđen za nasilničko ponašanje u slučaju ubistva Mistrića, te izazivanje opće opasnosti zbog pucanja na Nejru Varatan.
 
Tužilac Stupar je uložio žalbu na presudu i tražio novo suđenje Anelu Heraku jer su činjenice pogrešno utvrđene, a za Vuka je tražio veću kaznu za ubistvo, jer sud nije u obzir uzeo nijednu otežavajuću okolnost.
 
Vukov Advokat, Midhat Kočo, tvrdi da je činjenično stanje potpuno pogrešno utvrđeno, te da je njegov branjenik izuzetno negativno tretiran u medijima.
 
Herakov advokat Senad Kreho također tvrdi da je presuda na nekorektan način napravila nekoliko propusta, kada se radi o slučaju pucanja na Nejru Varatan, te da ona Heraka nije mogla prepoznati neposredno nakon napada, a prepoznala ga je pet mjeseci kasnije. On dodaje da je Herak osuđen za ovaj slučaj jer ga se nije moglo osuditi u slučaju Mistrić.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije