Tužilaštvo zatražilo pritvor za 13 osoba zbog zločina u Doboju i Tesliću

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo zatražilo pritvor za 13 osoba zbog zločina u Doboju i Tesliću

Tužilaštvo BiH je od Suda BiH zatražilo određivanje mjere pritvora za 13 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom 1992. godine na području Doboja i Teslića počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području, javlja Fena.

Pritvor je predložen za: Andriju Bjeloševića (1954.), Milana Savića (1952.), Dušana Kuzmanovića (1955.), Predraga Markočevića (1957.), Marinka Đukića (1964.), Miroslava Pijunovića (1956.), Dobrivoja Ćulibrka (1956.), Dragana Marijanovića (1971.), Darija Slavuljicu (1973.), Sašu Gavranovića (1966.), Predraga Subotića (1972.), Vitomira Devića (1967.) i Zorana Šljuka (1957.).

Kako je javljeno iz Tužilaštva BiH, određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

Spomenuti osumnjičeni su počinili krivična djela na području Doboja i Teslića, u svojstvu pripadnika oružane formacije Miće, među kojima su nekadašnji visoki policijski zvaničnici, u kojima je ubijeno najmanje 40 žrtava, izvršen progon, prisilno preseljenje i nezakonito zatvaranje više stotina osoba te pljačkanje i razaranje imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Teslića i većeg broja okolnih naselja.

Postupajući tužilac, nakon što je ispitao osumnjičene, zbog navedenih razloga uputio je nadležnom Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije