Tužilaštvo odgovorilo na reakciju porodice Đogić nakon presude

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo odgovorilo na reakciju porodice Đogić nakon presude
Avaz / Sa suđenja za ubistvo Arnele Đogić
Za ubistvo Arnele Đogić iz Olova Kantonalni sud u Zenici osudio je Avdiju Selimovića i Muriza Brkića na po 40 godina zatvora.

Nakon presude, članovi porodice ubijene Arnele Đogić iznijeli su niz optužbi na rad tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zenica Ešrefa Sikire.

Na iznesene optužbe oglasili su se iz Kantonalnog tužilaštva Zenica kazavši da je Kantonalno tužilaštvo do sada, po podnesenoj prijavi Arnele i Aldine Đogić, zaprimilo samo jedan Izvještaj MUP-a Zenica, uprava policije, PU V-PS Olovo.

"Izvještaj je podnesen zbog događaja koji se desio dana 28. juna 2015. godine, za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti počinjeno od nepoznatog počinitelja, za kojeg je nakon izvršenih provjera naknadno utvrđeno da se radi o Selimović Avdiji. Na osnovu navedenog Izvještaja postupajući tužitelj je proveo istragu te u skladu s utvrđenim činjeničnim stanjem donio Naredbu o obustavi istrage", stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva.

Istaknuto je u saopćenju, da ukoliko se ne slažu s odlukom postupajućeg tužitelja, mogu uložiti prigovor Uredu glavnog tužitelja što oštećene nisu uradile.

"Vezano za navode porodice oštećene Arnele Đogić iznesene u medijima da je Arnela Đogić primala prijetnje od optuženog Avdije Selimovića, isto nije prijavljivano Kantonalnom tužiteljstvu i o tome ovo Tužiteljstvo nije imalo nikakvih saznanja te u skladu s tim i nije moglo poduzimati potrebne radnje u cilju utvrđivanja istog", naveli su u saopćenju.

Što se tiče optužbi na rad tužitelja Ešrefa Sikire, ističu da se "ne radi o neodgovornom i neprofesionalnom tužitelju, već se radi o tužitelju s dugogodišnjim iskustvom koji je u svom dosadašnjem radu pokazao izuzetno visok stepen profesionalnosti, kvalitete i odgovornosti prema dužnosti koju obnaša, što potvrđuju i svi rezultati njegovog rada".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije