Tužilaštvo Mevlidu Jašareviću nudi nagodbu

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo Mevlidu Jašareviću nudi nagodbu


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponudilo je sporazum o priznanju krivnje Mevlidu Jašareviću (24) optuženom za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine, saznaje agencija Anadolija.

Ovu informaciju potvrdio Senad Dupovac, advokat Mevlida Jašarevića, navodeći da se Jašarević tek treba izjasniti o eventualnoj nagodbi s Tužilaštvom BiH. O tome će, kako je kazao Dupovac, sa branjenikom razgovarati iduće sedmice.

Dupovac nije želio otkriti šta Državno tužilaštvo Jašareviću nudi za priznanje krivnje za napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih država (SAD).

"Ponuđen mu je sporazum i moramo ga analizirati. Vidjet ćemo šta Jašarević kaže o njemu. No, Tužilaštvo BiH mu nudi sporazum. Dužan sam ga upoznati šta nude. To dokazuje da bi i Tužilaštvo BiH htjelo da, neki način, izađe iz ovog. Nisam to očekivao, jer su do sada suvereno nastupali", kazao je Dupovac.

Jašarević je 28. oktobra prošle godine iz "kalašnjikova" pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tom prilikom teško je ranio jednog pripadnika policije, nakon čega je snajperskim hicem pogođen u nogu, te uhapšen.

Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahić za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. juna ove godine, a trebalo bi se nastaviti iduće sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije