Tužilaštvo KS preuzelo 18-godišnjaka koji je sedam puta lažno dojavio da su postavljene bombe

14
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS preuzelo 18-godišnjaka koji je sedam puta lažno dojavio da su postavljene bombe
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / MUP KS

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je u subpotu, 19. oktobra, saopćeno kako je osamnestogodišnjak koji je sedam puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola predat u njihovu nadležnost.

"Postupajuća tužiteljica će nakon što ga ispita, odlučiti o daljim mjerama. Osumnjičen je za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje", dodala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS..

Podsjetimo, u Sarajevu je zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u školama do sada uhapšeno šest osoba.

Ademu Šumanu će se suditi za ubistvo Farisa Pendeka: 'Šta me gledate, stanite ovdje'

Ademu Šumanu će se suditi za ubistvo Farisa Pendeka: 'Šta me gledate, stanite ovdje'

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, predložila je sudiji za maloljetnike Općinskog suda u Sarajevu u četvrtak, 17. oktobra, određivanje jednomjesečnog pritvora za još dva maloljetnika koji se sumnjiče za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

Pritvor im je predložen u skladu za Zakonom o zaštiti i postupanju za djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

"Sumnjiče se da su u proteklom periodu najmanje 10 puta lažno dojavili da su postavljene bombe u više škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove e-mail adrese", rekla je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Općinski sud u Sarajevu u četvrtak, 17. oktobra, odredio je privremeni smještaj maloljetniku koji se sumnjiči da je u proteklih 11 dana 49 puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola u Sarajevu, potvrđeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Maloljetnik je smješten u JU Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo.

Njegov privremeni smještaj u ovoj ustanovi može trajati od 14.10. do 14.11. 2024. godine ili do druge odluke suda", dodala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Zatražen pritvor za još dva maloljetnika: Najmanje deset puta lažno dojavili bombe u školama

Zatražen pritvor za još dva maloljetnika: Najmanje deset puta lažno dojavili bombe u školama

Podsjetimo, Tužiteljstvo KS navodi da je šesnaestogodišnjak, uhapšen 14. oktobra, osumnjičen da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje tako što je u proteklih 11 dana 49 puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove e-mail adrese.

O prošlim dojavama bombi pročitajte više na portalu Radiosarajevo.ba na linkovu OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije