Tužilaštvo i policija zajedno u borbi protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo i policija zajedno u borbi protiv korupcije

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država objavila je seriju zajedničkih programa obuke za tužioce i pripadnike policijskih snaga u BiH koje organizuju Ured za razvoj, podršku i edukaciju tužilaštava u inostranstvu i Međunarodni program pomoći za krivične istrage.

Programi dvodnevne obuke, koji se održavaju u Sarajevu 27. i 28. januara i u Tesliću 30. i 31. januara su prilika za tužioce i pripadnike policijskih snaga da zajednički rade na unapređenju saradnje u borbi protiv korupcije. 

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, otvorio je program obuke u Sarajevu 27. januara. 

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH, Nicholas Hill i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić otvorili su danas sesiju u Tesliću. 

Obraćajući se učesnicima u Tesliću, otpravnik Hill je rekao da je cilj programa obuke zajednički rad i izgradnja dobrih odnosa jer ni tužioci kao ni policajci ne mogu se sami boriti protiv korupcije. 

"Prisustvo ministra Jovičića pokazuje njegovu podršku zajedničkim ciljevima koje dijele SAD sa profesionalcima iz oblasti primjene zakona u Bosni i Hercegovini, a to je borba protiv korupcije na svim nivoima društva i vlasti" dodao je Hill. 

Instruktori koji imaju iskustvo u istragama u oblasti finansijskog kriminala i procesuiranju slučajeva korupcije prenijeli su svoja iskustva o problemima koji se odnose na istrage i procesuiranje slučajeva korupcije. 

Pored toga, izvedene su i praktične vježbe da bi se obradili problemi na koje se najčešće nailazi u slučajevima istraga javne korupcije i njihovom procesuiranju. 

Među instruktorima su i predstavnici Ministarstva pravde SAD, Odjela za kriminal, Nacionalnog direktorata za borbu protiv korupcije iz Rumunije, ICITAP-ov stručnjak za finansijski kriminal , kao i pravni savjetink Ambasade SAD. 

Sesije koje se održavaju ove sedmice su početak planiranog programa obuke u organizaciji OPDAT-a i ICITAP-a, a njihov fokus su istrage i procesuiranje slučajeva javne korupcije, organiziranog kriminala, narkotika, trgovine ljudima i terorizma. 

Tokom posljednjih deset godina SAD je, putem programa finansiranih od Ministarstva inostranih poslova SAD za međunarodne narkotike i primjenu zakona kao što su OPDAT i ICITP, obezbijedila obuku i donacije opreme za bh. agencije za provođenje zakona, tužilaštva i sudove u vrijednosti od 54 miliona dolara, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije