Tužilaštvo BiH: Uhapšene dvije osobe osumnjičene za ratni zločin u Brčkom

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Uhapšene dvije osobe osumnjičene za ratni zločin u Brčkom

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Policije Brčko Distrikta BiH, na području Brčkog, locirali su i uhapsili osumnjičene:

Kajtazi Begzada, rođenog 01.01.1963. godine u Drenovcu, Srbija, državljanina BiH.

Pekić Šemsudina, rođenog 01.10.1956. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, tokom rata u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika 5. satnije 1. bataljuna 103. brigade HVO-a Bosanska Posavina, na području mjesta Bukvik, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Kajtazi Begzad osumnjičen je da je sredinom mjeseca septembra 1992. godine, prilikom napada HVO-a na mjesto Bukvik, lično, pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio dvije žene srpske nacionalnosti, Brestovački Milku (rođ. 1942.) i Brestovački Radojku (rođ. 1933.), a osumnjičeni Pekić u svojstvu njegovog zapovjednika satnije, nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao ni kaznio.

Navedeni su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policija Brčko Distrikta BiH će osumnjičene u zakonskom roku sprovesti na ispitivanje kod postupajućeg tužitelja, koji će nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane skladno zakonu, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH će u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu - SIPA, Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS-a nastaviti daljnju istragu u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti za ubojstva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije