Tužilaštvo BiH traži za Mevlida maksimalnu kaznu

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH traži za Mevlida maksimalnu kaznu


Završena je javna sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu Mevlid Jašarević i drugi. Advokat Mevlida Jašarevića Senad Dupovac iznio je stav odbrane vezano za njihove tvrdnje da Jašareviću, koji je u prvosteopenoj presudi osuđen na 18 godina zatvora, nije dozvoljena odbrana koju prema Konvenciji za ljudska prava imaju svi.

Dupovac je napomenuo da očekuje da će Apelaciono vijeće razmotriti činjenicu da na prvostepenom sudu nisu čak uvaženi ni pojedini svjedoci koje je odbrana imala.

"Ukoliko Sud ne smanji kaznu koja bi prema nama trebala biti tri ili četiri godine, ići ćemo na Ustavni sud BiH, ali i Sud za ljudska prava u Strazburu", kazao je Dupovac.

S druge strane, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su oslobođeni optužbe da su počinili krivična djela organiziranja terorističke grupe, nisu se pojavili pred Apelacionim vijećem, a njihovi advokati su kazali da ne znaju gdje su i da od oslobađujuće presude nisu imali kontakt s njima, javlja Avaz.ba.

Tužilaštvo BiH je tražilo da sva trojica budu okrivljena visokim kaznama smatrajući da su članovi terorističke grupe.

Imajući u vidu trajne posljedice i štetu koju je nanio BiH, Tužilaštvo BiH smatra da jedino maksimalna kazna za Jašarevića može biti adekvatna, te da će se na taj način postići svrha kažnjavanja i generalna prevencija.

Konačna odluka Apelacionog vijeća Suda BiH očekuje se u naredne tri sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije