Tužilaštvo BiH se oglasilo o početku radova na uklanjanju crkve u Konjević Polju

2
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH se oglasilo o početku radova na uklanjanju crkve u Konjević Polju
Foto: Arhiv / Tužilaštvo BiH

Nakon informacije da je u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju započelo uklanjanje pravoslavne crkve, oglasili su se i iz Tužilaštva BiH, kazavši da su upoznati s trenutnom situacijom.

“Postupajući tužitelj koji radi na predmetu za neizvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade RS i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u vezi izmještanja crkve u Konjević Polju, postupajući tužitelj Tužilaštva BiH zatražio je od nadležnih institucija informaciju o poduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude.

Europski sud za ljudska prava je utvrdio kako je propust "vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada RS nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu".

“Postupajući tužitelj je informisan da je početak radova zakazan za subotu, 5. juna, te da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije