Tužilaštvo BiH: Pune ruke posla

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Pune ruke posla

Trinaest uhapšenih jučer na području BiH u velikoj akciji agencija za provođenje zakona usmjerenoj protiv mreže organiziranog kriminala bit će saslušani tokom dana i za njih će se predložiti pritvor od mjesec dana, izjavio je danas za glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Kada su u pitanju uhapšeni na teritoriji Srbije, većina njih ima državljanstvo ove zemlje tako da će ih procesuirati pravosudni organi Srbije.

Među uhapšenima u Srbiji je i Darko Elez, vođa klana koji je godinama bio suprotstavljen kriminalnoj grupi Đorđa Ždrale, protiv koga je Sud BiH potvrdio optužnicu za ubistvo nekadašnjeg visokog funkcionera MUPRS-a Ljubiše Savića Mauzera.

Darko Elez osumnjičen je i da je 2006. godine sa saradnicima iz kombija "Privredne banke Sarajevo" otuđio 2,2 miliona eura. Povezan je i s ucjenama i eksplozijom u trgovačkom objektu "Tom" u Lukavici.

Godine 2006. raspisana je međunarodna potjernica, ali je on u međuvremenu pobjegao u Srbiju i dobio državljanstvo Srbije. Članovi ove grupe su novac stečen kriminalom ulagali u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu na svoja imena ili imena bliskih osoba, kao i u legalne finansijske tokove registriranjem preduzeća na druge osobe. Sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima ove grupe bit će predmet finansijske istrage.

Po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru istrage u predmetu CIPS, u Zvorniku je uhapšeno osam osoba. Uhapšene se tereti da su državljanima BiH i zemalja u regiji omogućili izdavanje ličnih dokumenata Bosne i Hercegovine. Danas traju saslušanja i za ovaj slučaj, a od osam uhapšenih, za njih sedam je zatražen pritvor.

U toku obje akcije, uhapšeno je troje pripadnika policije, od toga jedan pripadnik Granične policije, zatim SIPA-e i pripadnik Policije RS-a.

Među njima je navodno Bojan Cvijan, voditelj Odjela za borbu protiv trgovine narkoticima pri područnom uredu SIPA-e u Sarajevu, pripadnik Granične policije BiH Bojan Veselinović iz Prijedora, te jedan pripadnik posebne policijske postrojbe ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske iz Foče. Za Cvijana se zna kako je prije prelaska u SIPA-u bio načelnikom odjela kriminalističke policije u Istočnom Sarajevu dok je Veselinović nedavno suspendiran pod sumnjom da je sudjelovao u ilegalnom prebacivanju ljudi preko granice.

Uz njih su, među ostalima, privedeni Blaško Furtula, Davor Dabić i Marko Krajišnik, te Admir Hodžić i Muhamed Ramić iz Sarajeva. Svi oni od ranije su poznati policiji kao počinitelji kaznenih djela.

FMUP: Novi početak u borbi protiv organiziranog kriminala

Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH smatra da je veoma važno pokrenuti i voditi borbu protiv organiziraniog kriminala, koji je glavni sigurnosni problem u BiH i regionu, ali i šire, izjavio je danas za Admir Katica, savjetnik federalnog ministra unutarnjih poslova Muhidina Alića, zamoljen za komentar jučerašnje velike akcije protiv organiziranog kriminala izvedene u BiH i Srbiji.

"Do sada su ti rezultati bili prilično mršavi. Nadamo se da ovo predstavlja novi početak energične i uspješne aktivnosti policije u BiH, kojoj borba protiv organiziranog kriminala i jeste zadatak", rekao je Katica.

Vezano:
Zbog zloupotrebe CIPS-a uhapšeno osam osoba
Sinhronizirana hapšenja u Istočnom Sarajevu i Beogradu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije