Tužilaštvo BiH provjerilo je li sporne respiratore odbila RS: Evo šta su utvrdili

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH provjerilo je li sporne respiratore odbila RS: Evo šta su utvrdili
Foto: Vlada FBiH / 100 respiratora

Po nalogu tužiteljskog tima i izdatoj naredbi Suda BiH, izvršeni su pretresi prostorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru i Sarajevu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, izuzeta je dokumentcija relevantna za predmet i ona će biti pregledana i analizirana.

"Također, Tužiteljstvo BiH je vršilo provjeru informacija, koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da su vlastima u RS nuđeni predmetni respiratori, čija je kupovina odbijena.

Nakon izvršenih provjera, utvrđeno je da Vlada RS nije dobila ponudu za sporne respiratore oznake ACM 812 A", navedeno je u saopćenju.

Tužiteljski tim nastavlja intenzivne aktivnosti i u narednim danima.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet nabavke 100 respiratora iz Kine preko Poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, za 10,5 miliona KM. SIPA je ranije pretresla prostorije Federalne uprave civilne zaštite, čijeg je direktora Fahrudina Solaka Vlada FBiH "preventivno suspendovala", kao i prostorije Srebrene maline i Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije