Tužilaštvo BiH: Presuda Čauševiću je poruka svima koji pomišljaju na terorizam!

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Presuda Čauševiću je poruka svima koji pomišljaju na terorizam!

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić, komentirajući presudu u slučaju ''Haris Čaušević i ostali'', kazao je da je presuda od 45 godina zatvora relevantna, javlja Anadolu Agency (AA).

Haris Čaušević zvani Oks osuđen je danas na Sudu BiH na kaznu od 45 godina zatvora, dok je drugooptuženi Naser Palislamović oslobođen.

''Ovo je ujedno preventivna i dobra poruka svima onima koji pomišljaju na kazneno djelo terorizma, ili bilo kakve slične aktivnosti u BiH, da BiH ima kapacitete, te će to ili otkriti ili kazneno procesuirati'', rekao je Grubešić.

Ifet Feraget, advokata Harisa Čauševića rekao je da je cijeli postupak obilovao sa mnogo bitnih povreda postupka, te dodao da će biti interesantno kako će Sud BiH navedeno obrazložiti.

''Ja ću ponoviti ono što je rekao i njegov brat, kada bi se sa 100 posto sigurnosti moglo utvrditi da je on to uradio, onda je ovo bila blaga kazna. Sva ona inicijalna saznanja koja je policija dobila Harisa mučenjem i kršenjem člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima pala su vodu tokom suđenja'', naglasio je.

Advokat Nasera Palislamovića, Kerim Čelik, rekao je da je presuda u odnosu na njegovog branjenika razumna i pravedna.

''Tokom cijelog postupka odbrana je iskazivala činjenicu da se optužba zasniva na nezakonitim dokazima i labavim indicijama'', istakao je Čelik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije