Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin kod Ilijaša: Strijeljali civile i palili kuće

2
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin kod Ilijaša: Strijeljali civile i palili kuće
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Marinka Vidović (64) iz Sarajeva, nastanjenog u Loznici, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije i Pere Vujovića (52) iz Sarajeva, nastanjen u Feketiću, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu komandanta, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tokom mjeseca juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za ratne zločine u Vlasenici

Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za ratne zločine u Vlasenici

Optuženi se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i hapšenje civilnog stanovništva, koje nije uspjelo pobjeći, a koje je nakon toga pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, lično i direktno, zajedno sa još najmanje pet pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i djeca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, dva stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije