Transparency international: Tužilaštvo odbilo da objavi optužnicu protiv Mektića

Radiosarajevo.ba
Transparency international: Tužilaštvo odbilo da objavi optužnicu protiv Mektića
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Transparency international u BiH da dostavi kopiju optužnice protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ostalih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TI BiH je tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u ovom slučaju nema javnog interesa.  

„Nakon obavljenog ispitivanja javnog interesa u smislu člana 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama, utvrđeno je da objavljivanje traženih informacija nije od javnog interesa“, stoji u odgovoru Tužilaštva BiH, prenosi se u saopćenju Transparency internationala. 

Tužilaštvo BiH - undefined

FOTO: Fena: Tužilaštvo BiH

Još se navodi da bi objavljivanje ovih informacija „izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala“.

TI BiH prati ovaj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice.

Na slične argumente Tužilaštvo se pozivalo i ranije kada je u više navrata odbijalo zahtjeve TI BiH da dostavi informacije iz završenih sudskih procesa, ili informaciju o tome da li je podignuta optužnica u predmetu „Bosnalijek“.

"Sud BiH je tada u oba slučaja usvojio tužbe TI BiH zaključivši da Tužilaštvo BiH nije valjano sprovelo test javnog interesa, da su informacije o krivičnom postupku po pravilu javno dobro kao i da su pravosudni organi dužni dostaviti ih i kada postoji zakonom predviđen izuzetak ako to opravdava javni interes. Uprkos uspostavljenoj sudskoj praksi, Tužilaštvo BiH uporno odbija dostaviti sve informacije o krivičnim postupcima ne cijeneći javni interes, i ne sprovodeći test javnog interesa", saopćeno je. 

Odbijenica iz Tužilaštva BiH  - undefined

Foto: Printscreen: Odbijenica iz Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije