Oglasilo se Tužilaštvo BiH o jutrošnjoj akciji SIPA-e

2
Radiosarajevo.ba
Oglasilo se Tužilaštvo BiH o jutrošnjoj akciji SIPA-e
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e BiH uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene za ratne zločine.

"Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola 'Aleksa Šantić' i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje fizičkih i duševnih ozljeda koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo da advokatica Sabina Mehić, koja je inače pravni zastupnik, još uvijek nije dobila poziv Tužilaštva BiH, a iz medija saznaje imena uhapšenih: Vahida Alađuza, Senada Gadže, Nezira Agana, Muje Vatreša i Sulje Hebiba.

"Kod porodica vršimo provjere informacija o njihovom hapšenju jer zvaničnu potvrdu i poziv Tužilaštva još čekam", kazala je Mehić za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije