Tužilaštvo BiH naložilo istragu protiv Dijane Kajmaković

0
A. S.
Tužilaštvo BiH naložilo istragu protiv Dijane Kajmaković
Foto: BIRN / Diana Kajmaković

Tužilaštvo BiH naložilo je sprovođenje istrage protiv suspendirane tužiteljice Diane Kajmaković, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Više informacija ili detalja, u ovom trenutku, ne možemo davati", napomenuo je Boris Grubešić u odgovoru na upit našeg portala.

Diana Kajmaković je lani prebačena iz Odjeljenja za korupciju, na čijem je čelu bila, u Odjeljenje za ratni zločin.

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, Diana Kajmaković je sklonjena i iz tima koji je radio na “Sky” predmetima zbog toga što su je dvije kriminogene osobe spominjale u ovoj aplikaciji, o čemu je MUP Kantona Sarajevo prošle godine obavijestio Tužilaštvo.

Nedugo zatim SAD su stavile Dianu Kajmaković na američku crnu listu, iznoseći na njen račun teške optužbe za korupciju i zloupotrebu tužilačke funkcije, a VSTS ju je suspendirao i protiv nje pokrenuo disciplinski postupak koji je u toku.

Diana Kajmaković, Osman Mehmedagić
Foto: Kolaž: Diana Kajmaković, Osman Mehmedagić

Provjere ovih navoda trajale su mjesecima, a tek nedavno je donesena zvanična naredba o sprovođenju istrage. State Department je u utorak, 12. decembra, saopštio da je Diani Kajmaković i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Osmici Mehmedagiću zabranjen ulazak u SAD.

Detalji s ročišta Diani Kajmaković: Bila koordinatorica tima za rad na Sky i Anom predmetima

Detalji s ročišta Diani Kajmaković: Bila koordinatorica tima za rad na Sky i Anom predmetima

U obrazloženju nove sankcije iz State Departmenta je navedeno da “Diana Kajmaković ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama, da je pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist”.

Kada je riječ o disciplinskom postupku, Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Dianu Kajmaković po tri tačke – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije