Tužilaštvo BiH kupuje limuzinu od 103.000 KM

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH kupuje limuzinu od 103.000 KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ušlo je u proceduru kupovine najnovije limuzine visoke klase, prema svemu sudeći audija A6, za koju će biti izdvojeno čak 103.000 KM budžetskih sredstava.

Na ovaj način Tužilaštvo, kojem je nakon mnogo pritisaka budžet za ovu godinu povećan za više od dva miliona KM, svrstalo se među institucije koje su u prethodnom periodu potrošile na stotine hiljada KM za ove namjene. Zajedničko za sve njih je što niti jedna nije željela da sačeka usvajanje pravilnika koji reguliraju način kupovine i korištenja službenih luksuznih vozila u institucijama BiH.

Prema pravilniku koje je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, predviđeno je da vozila visoke klase, po cijenama od 100.000 do 130.000 KM, mogu nabavljati i koristiti samo članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Iako nam iz Tužilaštva BiH to nisu željeli potvrditi, prema nezvaničnim informacijama, ova limuzina je naručena za službene potrebe Gorana Salihovića, glavnog državnog tužioca.

"Vozilo će biti nabavljeno za potrebe Tužiteljstva BiH, u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama. Vozilo je planirano budžetom koji je odobren za Tužiteljstvo BiH", kratko je odgovorio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U budžetu za 2014. godinu odobrena su sredstva Tužilaštvu BiH za kupovinu novog vozila, pod stavkom kapitalni izdaci, međutim, nigdje ne piše da to treba da bude vozilo visoke klase od 103.000 KM, pišu Nezavisne.

Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, ističe da Vijeće nema nikakve ingerencije kada su u pitanju finansije bilo kojeg tužilaštva ili suda.

"Šta će ko nabavljati isključivo je do rukovodilaca tih institucija, u ovom slučaju do glavnog tužioca Tužilaštva BiH", rekao je Novković.

Državna revizija već godinama upozorava na ogromne troškove prilikom ovakve vrste javnih nabavki, na što podsjeća i Milenko Šego, šef Ureda za reviziju institucija BiH.

"Ured za reviziju više je puta prethodnih godina u svojim izvještajima potencirao pitanje racionalizacije troškova, donošenja pravilnika i pravila i kodeksa ponašanja na svim razinama vlasti. U konkretnom slučaju ne možemo prejudicirati", rekao je Šego.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije