Tužilaštvo BiH formiralo predmet u slučaju Milorada Dodika!

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH formiralo predmet u slučaju Milorada Dodika!

Piše: Faruk Vele

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je krivičnu prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodik Milorada, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Željko Komšić podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

"Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere ", kazao je Grubešić za naš portal.

Komšić danas, kako je i najavio, podnio je krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, potvrđeno je iz Komšićevog kabineta.

Između ostalog, Dodik je tada ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, "jer je to njihov dan".

Ranije je portal Radiosarajevo.ba uputio pitanje da li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prati situaciju u vezi sa izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kontekstu Oružanih snaga, odnosno pozive na skidanje uniformi Oružanih snaga i oblačenje uniformi tzv. vojske Republike Srpske, a koje su izazvale uznemirenje javnosti i reakcije brojnih, te postoji li mogućnost djelovanja Državnog tužilaštva kroz formiranje predmeta po službenoj dužnosti zbog mogućih kršenja Zakona o Oružanim snagama BiH i Zakona o službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije