Tužilac: Svjedok Golub nije spominjao Hanku Paldum

Radiosarajevo.ba
Tužilac: Svjedok Golub nije spominjao Hanku Paldum

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Behaija Krnjić potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) da Goran Golub, svjedok u predmetu ratnih zločina na području općine Hadžići, odnosno u slučaju ''Silos'', u svom iskazu nije spominjao bh. pjevačicu Hanku Paldum.

Hanka Paldum pokreće tužbu zbog laži o 'Silosu'

Hanka Paldum: Nisam mučila srpske logoraše

Krnjić je na pitanje, da li je tokom davanja iskaza svjedok Golub ikada spomenuo pjevačicu Paldum i događaje na Igmanu uopće, odgovorio: ''Mogu vam samo ovo reći. Svjedok (Golub) tokom svojeg svjedočenja o tome nije želio reći ni riječi. On je bio doveden i u Tužilaštvo BiH da da svoju izjavu. Odbio je. I u Tužilaštvu nije rekao nijednu riječ o tom slučaju. Svjedok uopće ne želi da razgovara na tu temu.“

Inače, tokom svjedočenja pred Sudom BiH u slučaju ''Silos'' svjedok Golub je samo kazao da je tokom zatočeništva išao i na obavljanje radova, te da je jednom bio i na Igmanu, gdje je ''doživio neprijatnost'' o kojoj nije želio da svjedoči. Rekao je da je ovaj incident prijavio zamjeniku upravnika „Silosa“ Halidu Čoviću, te da ''nakon toga više nije išao raditi na toj lokaciji''.

Na jučerašnjem ročištu na suđenju osmorici ratnih političkih, vojnih i policijskih rukovodilaca Hadžića koji se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u slučaju "Silos", tužilac Krnjić obratio se Sudskom vijeću i rekao da je u ponedjeljak, 21. januara, razgovarao sa Golubom, koji je svjedočio 17. januara, a zbog pisanja “srbijanskih medija” da je Goluba tokom zatočeništva na Igmanu maltretirala jedna estradna zvijezda.
 
''Golub mi je rekao da je presreten pred Sudom BiH i da je na njega pritisak izvršio Tomić i ponudio mu da potpiše neki papir”, kazao je Krnjić, podsjetivši da svjedok ni tokom suđenja, a ni u Tužilaštvu BiH, nije želio govoriti o događajima s Igmana, prenio je BIRN.
 
Advokat Tomić, koji brani jednog od optuženih u ovom predmetu, želio se obratiti, ali mu Sudsko vijeće to nije dopustilo, uz obrazloženje da ponašanje branioca regulire etika, a ne zakon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije