Turska ponovo prodire u BiH

Radiosarajevo.ba
Turska ponovo prodire u BiH
/ Foto: Washington Post


Turska je osvojila Balkan prije pet vijekova, a danas ponovo prodire u BiH, samo ovaj put na blaži način. Navodi to američki list Washington Post u tekstu u kojem se dodaje da sa dva turska univerziteta u Sarajevu te investicijama širom regiona, uticaj Turske polako, ali sigurno raste na cijelom Balkanu, pišu Nezavisne.

“Turske investicije su se proširile na Srbiju i Hrvatsku, gdje živi većina hrišćanskog stanovništva koja sultane iz Konstantinopolja i dalje smatra okupatorima, a ne oslobodiocima", stoji u članku američkog lista. Dalje navode da je sve veće prisustvo Turske u regionu dalo Turskoj šansu da proširi svoj uticaj u Evropi i to u vrijeme kada je perspektiva njenog pridruživanja EU i dalje upitna.

"Turski lideri rade na novom otomanskom carstvu, istina, jednoj blažoj verziji", kaže Amir Zukić, šef Biroa turske agencije Anadolija u Sarajevu. Prema njegovim riječima Turska, nekadašnja regionalna sila, pokušava da napravi svoj kambek i to na velika vrata.

BiH, slavenska, a muslimanska

Washington Post  navodi da je za vrijeme vladavine komunističkog režima prisustvo Turske bilo skoro neprimjetno, ali nakon raspada Jugoslavije, sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, počela je da pristiže turska pomoć. Od tada turskim finansiranjem obnovljeni su spomenici iz ere Otomanskog carstva, koji su bili meta etničkog rušenja. Danas, turski kulturološki uticaj teško da nećete primijetiti u Sarajevu. Turski zvaničnici su veoma često u posjeti ovom gradu. Izgrađena je nova, velika turska ambasada i to baš u blizini Aleje snajpera, ističe američki list.

Turcima je dolazak u BiH veoma privlačan, jer vjeruju da će BiH sa svim svojim problemima ući u EU prije nego Turska. Oni ovo smatraju jednim mostom između te dvije zemlje, kaže Muhamed Hadžiabdić, prorektor za nastavu Međunarodnog univerziteta Sarajevo. Neki od turskih studenata planiraju da ostanu u ovom regionu i razviju posao.

"Bosna je nekad bila sastavni dio Otomanskog carstva, tako je slična Turskoj. Moj otac mi je rekao da treba da odem u BiH, jer iako je slovenska, istovremeno je i muslimanska", kaže Fatih Selčuk, (19), student iz Izmira, koji pohađa prvu godinu fakulteta u Sarajevu. Američki list zaključuje da sve veće prisustvo Turske "uznemirava neke, prvenstveno bh. Srbe”.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije