Turković se javila s Bleda: "Moja majka je Hrvatica, a otac Bošnjak. Ko sam ja?"

37
Radiosarajevo.ba
Turković se javila s Bleda: "Moja majka je Hrvatica, a otac Bošnjak. Ko sam ja?"
Foto: Facebook / Turković se javila s Bleda

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se danas će danas na Strateškom forumu na Bledu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu.

Na panelu sa visokim zvaničnicima uključujući Gabrijela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, ministre vanjskih poslova Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, te Christiana Schmidta, visokog predstavnika i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, ministrica Turković je govorila o aktuelnoj situaciji i evropskim integracijama.

"Danas, u Bosni i Hercegovini imamo blokadu državnih institucija koja traje više od osam mjeseci. Državne institucije su, hvala Bogu, počele normalno raditi, ali ostaje da se vidi koliko dugo će to trajati.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Turković uputila upozorenje G7 i članicama PIC-a zbog nametanja Izbornog zakona

Turković uputila upozorenje G7 i članicama PIC-a zbog nametanja Izbornog zakona

Osim toga, u Bosni i Hercegovini postoje proruski utjecaji koji nastoje da potkopaju teško izborena dostignuća koja smo ostvarili u prošlosti, a koja se odnose na napore da učine Bosnu i Hercegovinu funkcionalnom državom. Kao rezultat, nismo dobili status kandidata. Rečeno nam je da nismo ispunili preduslove, njih 14. Moguće, ali pitanje se postavlja da li su Ukrajina ili Moldavija ispunili preduslove. Mislim da su oni dalje mnogo dalje od nas. Iz ovog razloga smatram da pristup nije pravedan", navela je ministrica Turković, između ostalog.

Ona se osvrnula i na zahtjeve za izmjene izbornog zakona.

"Naši susjedi se otvoreno mješaju u unutrašnja pitanja, u Izborni zakon. I gdje nas sve to vodi? Kakav presedan pravimo za druge države?

Kažu: 'želimo da sve tri nacije budu ravnopravne'. Uredu, ali šta je sa nama ostalima? Moja majka je Hrvatica, a otac Bošnjak. Ko sam ja? Ja sam primorana da se izjasnim kao Bošnjakinja ili kao Hrvatica da bi bila izabrana. Zar je to pravedno?

Zar ne mogu biti Bosanka i Hercegovka, građanka Bosne i Hercegovine? Šta je sa mojim prijateljima Jevrejima? Romima? Svi su oni diskriminirani. Da li je to pravedno? Da li je to EU standard? I sada smo kažnjeni zato što odbijamo da sprovedemo nešto što neće dovesti do poboljšanja države. Znam da nije lako, ali moramo naći rješenja", dodala je.

‼️Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila...

Posted by Bisera Turkovic on Tuesday, August 30, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Povezano

/ Najnovije