Turković pisala Mađarskoj i EU: Pomoć cijeloj BiH, a ne selektivno

Radiosarajevo.ba
Turković pisala Mađarskoj i EU: Pomoć cijeloj BiH, a ne selektivno
Foto: MVP BiH / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je pismo ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Sijartu i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borellu, nakon što je najavljeno da će Mađarska  u četvrtak u RS poslati medicinsku pomoć za borbu protiv COVID-19.

"Dok se suočavamo s ovim izazovnim vremenima i svjedočimo strašnom širenju pandemije koronavirusa i njegovom pojačavanju širom svijeta, želim izraziti iskrenu zahvalnost Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i njenim državama članicama za njihovu podršku i pomoć tokom ovih teških vremena za sve nas. Iako je Bosna i Hercegovina i dalje zahvalna na bilo kojoj pomoći, zapazila sam da su neke države članice nedavno i selektivno davale pomoć i donacije određenim administrativnim regijama, teritorijama ili čak određenim etničkim grupama unutar Bosne i Hercegovin. Kao što ste zasigurno svjesni, Bosna i Hercegovina je multietnička i multikulturalna zemlja s političkom i društvenom ravnotežom koja teži ravnopravnosti svih svojih građana", piše u pismu.

Ministarica Turković je dodala kako Bosna i Hercegovina cijeni svu pomoć koju je Mađarska pružila u ovom teškom razdoblju, ali ona smatra da je korisnije ako se ta podrška pruži svim građanima BiH, a ne selektivno.

U pismu je navedeno kako su svi svjesni da su potrebe velike u svakoj zemlji, a ohrabrujuće je i inspirativno vidjeti države članice EU kako pomažu drugima u teškim situacijama, navela je Turković.

Istakla je kako se danas, više nego ikad prije, mora djelovati u skladu i mora postojati prekogranična saradnja kako bi pobijedili ovu pandemiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije