Turković odbrusila Tegeltiji: "Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa"

9
Radiosarajevo.ba
Turković odbrusila Tegeltiji: "Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se putem Facebooka, te je navela kako je odbijeno i danas da se prijedlog odluke o Program reformi za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima naše zemlje uvrste na sjednicu Vijeća ministara.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio je, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrstiti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Tegeltija objasnio zašto nije bh. košarkašima uplaćeno 200.000 KM: Rekao i kada će se to desiti

Tegeltija objasnio zašto nije bh. košarkašima uplaćeno 200.000 KM: Rekao i kada će se to desiti

Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči.

Također, tu je i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije.

Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija", navodi se u saopćenju.

‼️Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio je, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i...

Posted by Bisera Turkovic on Thursday, October 20, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije