Turković i Selaković: Moguća zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije

0
Radiosarajevo.ba
Turković i Selaković: Moguća zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije
Foto: MVP BiH / Bisera Turković i Nikola Selaković

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, razgovarala je danas u Antaliji sa novoimenovanim ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem.

Ministri dvije susjedne države su na početku razgovora razmijenili informacije o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Srbiji u borbi protiv pandemije COVID-19, te o posljedicama pandemije u zdravstvenim sistemima i ekonomiji.

"Turković i Selaković su se usaglasili da je važno unapređivati ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i cijelog regiona, kako bi se otvorile mogućnosti zajedničkog nastupa na drugim tržištima u svijetu", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je istakla da je jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine, koje u budućnosti može doprinijeti napretku svih zemalja u regionu i poboljšanju životnog standarda građana.

"Ministrica je također naglasila da se kroz otvorene razgovore, poput današnjeg u Antaliji, mogu rješavati otvorena pitanja između dvije zemlje. U tom kontekstu, na sastanku je istaknuto je da potrebno intenzivirati aktivnosti u rješavanju otvorenih pitanja poput međudržavne granice, naknade za potopljeno zemljište, sukcesije i drugih", navedeno je u saopćenju.

Ministri su se usaglasili da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, za koje su ispunjeni svi uslovi, dobar znak za unapređenje odnosa dvije zemlje. Ministar Selaković je naveo da bi ovo pitanje trebalo biti uskoro riješeno.

Također, s ciljem razvijanja odnosa između dvije zemlje i rješavanja otvorenih pitanja, najavljena je mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije