Turković i Linhart: Nemamo vremena za gubljenje - pred nama je mnogo posla

1
Anadolija
Turković i Linhart: Nemamo vremena za gubljenje - pred nama je mnogo posla
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Turković i Linhart na konferenciji u Sarajevu

Bosna i Hercegovina spremna je za regionalnu saradnju i normalizaciju odnosa, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u petak u Sarajevu.

Turković se tokom dana sastala s novoimenovanim saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom.

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je tête-à-tête sastanak Turković i Linharta, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva evropskih i međunarodnih poslova Republike Austrije.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Turković i Linhart na konferenciji u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Turković i Linhart na konferenciji u Sarajevu

Ministrica je tom prilikom rekla kako je velika čast i snažna poruka da je u prvoj sedmici svog mandata posjetio Sarajevo.

”To je potvrda odličnih odnosa dviju država. To je nastavak pozitivnog odnosa prema Bosni i Hercegovini, posebno kancelara (Alexandera, op.a.) Schallenberga, ali i drugih austrijskih zvaničnika, uključujući i one u Bosni i Hercegovini“, rekla je Turković.

Dodala je kako Republika Austrija ima snažno prisustvo u Bosni i Hercegovini.

”Smatramo je jednim od naših ključnih saveznika i partnera, posebno u pogledu napretka ka Evropskoj uniji”, rekla je Turković.

Podsjetila je kako je Austrija imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

Turković i Linhart na konferenciji u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Ministrica Turković na konferenciji u Sarajevu

Turković je dodala i kako je na sastanku razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i evropskim integracijama.

”Republika Austrija i ministar Linhart vrlo dobro razumiju trenutne izazove s kojima se suočavamo i to ne samo u našoj državi nego i cijeloj regiji te podržavaju naš evropski put. Očekujem da će još snažnije podržati reformske procese. Nemamo vremena za gubljenje. Pred nama je mnogo posla”, rekla je Turković.

Kazala je kako ne vidi da građani, bez obzira gdje živjeli u Bosni i Hercegovini, imaju bilo kakvu korist od blokada.

“Bosna i Hercegovina je, i o tome sam upoznala ministra Linharta, spremna za regionalnu saradnju i normalizaciju odnosa“, rekla je Turković.

Dodala je kako je razgovarano o bilateralnim pitanjima, status ugovora i druge oblasti koje se tiču ekonomske saradnje te ukazala na značajne investicije iz Austrije.

”Bosna i Hercegovina ima veliki ekonomski potencijal i ekonomija mora biti u fokusu našeg života. Naša želja je da mladim ljudima pružimo šansu da svoju budućnost grade u svojoj zemlji. Svjesni smo da krize, poput aktuelne, imaju poražavajući efekat ne samo na ekonomiju nego i percepciju mladih koji sigurnost, stabilnost i budućnost sve češće traže negdje drugdje“, rekla je Turković.

Ministrica je istakla je kako je o pitanju odbrane, vrlo značajna uloga Austrije.

Austrija daje najviše vojnika u sastavu Misije Althea. Važno je da mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije“, rekla je Turković.

Smatra kako je nužno jačati agencije za provođenje zakona i omogućiti im da efikasno rade svoj posao.

Najavila je i nastavak saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije.

Odgovarajući na pitanje novinara o produženju mandata misije Althea, Turković je rekla kako će 4. novembra biti poznato da li će misija Althea biti produžena.

“Kako ja vidim situaciju, zasada mislim da produženje mandata nije pod upitnikom. Uvijek treba gledati šta je alternativa. Ta alternativa sigurno da ne bi odgovarala u toj mjeri koliko odgovara prisustvo Althee na području Bosne i Hercegovine. Duboko sam uvjerena da imamo pozitivne izglede za produženje mandata”, rekla je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije