Turkish Airlines završio sa BH Airlinesom

Radiosarajevo.ba
Turkish Airlines završio sa BH Airlinesom

Turkish Airlines zvanično je saopćio da je Upravni odbor
te kompanije donio odluku o okončanju partnerstva sa BH Airlinesom.

Turkish Airlinesse povlači iz BH Airlinesa
Uprava nije odlučila o povlačenju iz BH Airlinesa
BiH ostaje bez jedine aviokompanije?

BH Airlines je relativno mali avioprevoznik koji je u svojoj floti do sada imao tri aviona. Turkish Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona ATR-72 - za regionalne linij, kupljena na leasing, sa rokom otplate do 2016.

Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa bh. aviokompanije, objavila je agencija Anadolija

Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić ranije je izjavio kako je entitetska vlada već započela pregovore s drugim inozemnim tvrtkama o mogućoj saradnji nakon što su predstavnici Turkish Airlinesa dali ostavke u Upravi BH Airlinesa. 

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa a ministar je potvrdio kako je namjera pomoći kompaniji da nastavi funkcionirati kao i da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj. "Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu Vlade FBiH."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije