Turistički radnici najavili protest defileom praznih autobusa: Ovo su im zahtjevi

Radiosarajevo.ba
Turistički radnici najavili protest defileom praznih autobusa: Ovo su im zahtjevi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznice će u utorak u Sarajevu, od 12:05 sati održati protestnu vožnju praznim autobusima. Kako su naveli u saopćenju za javnost, pokušat će na ovaj način skrenuti pažnju na veoma tešku situaciju radnika u turizmu, koji su prvi pogođeni mjerama i zatvaranjima.

"Naše kolege iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i drugih evropskih zemalja su na isti način ukazali na problem ali sa jednom razlikom: Oni su izašli u simbolično vrijeme 5 do 12 kako bi kazali da za njih još ima nade ukoliko se promptno djeluje te time poslali poruku o teškoj situaciji. Zašto mi u 12:05? Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici su već odavno na koljenima kao prvi i najteže pogođeni te svjesni da ćemo posljednji normalizirati naša poslovanja. Ovo je mirni apel vladama kantona i Federacije BIH da što prije iznađe advekvatna rješenja, izvrši mjere poticaja bez odlaganja, te u dogovoru sa susjednim državama otvori granice kako bi se omogućilo djelovanje prijevoznicima i turističkim agencijama", navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da Vlada Federacije BiH mora obratiti pažnju i na njih kao velike sudionike u punjenju budžeta kroz razne namete u vidu PDV-a, akciza, putarina, doprinosa, turističkih i komunalnalnih taksi te drugih.

"Primjera za to je mnogo, a možda najbolja dva su da je Kanton Sarajevo u 2019. godini 1.446.000 noćenja i da je doprinos prevoznika u budžetu je preko 4 miliona KM", piše u saopćenju.

Kako kažu, moratoriji na kredite je pomoć, ali za njihove zaposlenike to na žalost ništa ne znači jer ne znači prihod. Zato predlažu sljedeća rješenja:

- Uvođenje obaveznih organizovanja "škola u prirodi" na cijelom nivou Federacije za sve osnovne i srednje škole kroz ekskurzije u granicama BiH, u organizaciji naših turističkih agencija, domaćih prevoznika i naših hotela.
- Što ranije otvaranje granica, otvaranje aerodroma i nesmetan rad.
- Ukidanje zabrana za vandredni prijevoz putnika.
- Što ranije otvaranje hotela i turističkih destinacija
- Stimulativni popust za ulaznice za turističke atrakcije u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije