Turistička zajednica KS na Igmanu obilježila Svjetski dan turizma

0
Fena
Turistička zajednica KS na Igmanu obilježila Svjetski dan turizma
FOTO: Turistička zajednica KS / Svjetski dan turizma

Pred Bosnom i Hercegovinom je puno posla i važno je otvoriti dijalog o zelenim investicijama u turizmu, zaštiti prirode i korištenju resursa koje imamo na održiv način, istaknuto je na obilježavanju Svjetskog dana turizma koje je danas, 27. septembra, na Igmanu organizovala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Almir Peštek rekao je na panel diskusiji pod nazivom  "Turizam i zelene investicije" da smo u BiH tek nedavno u narativ uključili održivi turizam, a dosad smo uglavnom govorili o razvoju turizma s fokusom na ekonomskim ciljevima.

"BiH je vrlo loše pozicionirana u kontekstu zaštite prirode i kulturno-historijskog naslijeđa po obimu područja koja su pod zaštitom", naveo je Peštek.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Dodao je da se mora raditi na promjeni svijesti onih koji se bave turizmom i onih koji kreiraju politike razvoja turizma, ali i na promociju praksi održivog turizma među stanovništvom.

Peštek je istakao da je potrebno posvetiti pažnju efikasnom destinacijskom menadžmentu na različitim nivoima kako bi uskladili ciljeve i interese društva i privatnog sektora.

Neumski hotelijeri zadovoljno trljaju ruke: I septembar i oktobar su - špica sezone

Neumski hotelijeri zadovoljno trljaju ruke: I septembar i oktobar su - špica sezone

Haris Fazlagić, v.d. predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rekao je da je važno da ljudi iz struke i partneri TZKS govore o okolišu u turizmu, jer je zaštita životne sredine u toj oblasti u fokusu stručne javnosti na globalnom nivou.

Precizirao je da oko 80 posto promocije Kantona Sarajevo vrše van BiH i od naredne sedmice kreću sa sajmovima u Londonu, Štokholmu i Parizu, a nakon toga i u Južnoj Koreji, NR Kini i u Turskoj.  

"Cilj nam je smanjenje sezonalnosti u turizmu, odnosno produživanje sezone na proljeće i jesen, te sufinansiranje projekata poput gastro festivala i muzičkih manifestacija kako bi upotpunili turističku ponudu", naglasio je Fazlagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije