Turistička zajednica KS-a: Oboreni svi dosadašnji rekordi dolazaka i noćenja turista

1
Radiosarajevo.ba
Turistička zajednica KS-a: Oboreni svi dosadašnji rekordi dolazaka i noćenja turista
Foto: VisitSarajevo / KS zabilježio spektakularan porast turističkih posjeta u 2023. godini

U godini koja se nedavno okončala, Kanton Sarajevo je zabilježio spektakularan porast turističkih posjeta, obarajući sve dosadašnje rekorde i potvrđujući svoj status atraktivne destinacije.

Posljednji podaci, prikupljeni putem aplikacije koju koristi Turistička zajednica Kantona Sarajevo, ukazuju na nevjerojatan porast kako tokom cijele 2023. godine, tako i u posebno živopisnom decembru.

Ukupno 665.593 dolazaka i 1.487.477 noćenja svjedoče o turističkom procvatu, s porastom od 34,9% u broju gostiju i 26,2% u noćenjima u usporedbi s istim periodom prethodne godine. Povećanje od 0,01% u odnosu na 2019. godinu dodatno naglašava konstantan uspon popularnosti destinacije tokom proteklih godina.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Decembar 2023. godine posebno se ističe s rekordnih 57.064 gostiju i 121.611 noćenja. Porast od 35,1% u broju gostiju u odnosu na 2022. godinu i impresivnih 37,4% u usporedbi s 2019. godinom potvrđuje zimski šarm Kantona Sarajevo.

Broj noćenja povećan za 40,8% u odnosu na prošlu godinu i gotovo 40% u odnosu na 2019. godinu dodatno naglašava atraktivnost destinacije tokom zimske sezone.

U novembru u FBiH više od 72.000 turista: Znate li ko je ostvario najviše noćenja?

U novembru u FBiH više od 72.000 turista: Znate li ko je ostvario najviše noćenja?

Struktura posjetitelja je raznolika, a strani gosti premašuju domaće turiste. Turska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kina, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Austrija - samo su neke od zemalja iz kojih su turisti pružili svojevrsnu međunarodnu posvetu ovoj iznimnoj destinaciji.

Kanton Sarajevo ostaje sinonim za turistički uspjeh i izuzetno gostoprimstvo, te s nestrpljenjem očekuje nove rekordne trenutke u godinama koje dolaze.

KS zabilježio spektakularan porast turističkih posjeta u 2023. godini

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije