Turčalo: Izjava Dritana Abazovića nanosi boli preživjelim žrtvama i svakom Bošnjaku

1
F. V.
Turčalo: Izjava Dritana Abazovića nanosi boli preživjelim žrtvama i svakom Bošnjaku
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sead Turčalo

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Sead Tučalo, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako izjava premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, predstavlja uvredu i nanošenje boli svakom preživjelom genocida, svakom Bošnjaku i svakom čovjeku koji razumije šta je genocid.

Podsjetimo, aktuelni premijer Crne Gore izjavio je kako "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima".

"Nisu ga počinile vojske, nego politike", kazao je Abazović.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Abazovićeve izjave osudili su brojne organizacije i pojedinci, a izvinjenje su zatražile i Majke Srebrenice.

"Genocidno nasilje nad Bošnjacima koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici isključivo je vršeno zbog toga što su Bošnjaci. To je jasno i opetovano potvrđeno presudama Međunarodnog tribunala u Haagu, ali i presudom Međunarodnog krivičnog suda", rekao je Turčalo za Radiosarajevo.ba.

Svojim govorom, smatra Turčalo, premijer Crne Gore, Abazović, je morao osuditi negiranje i slavljenje genocida u redovima svojih dojučerašnjih političkih saveznika, prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, ali i instituciji sa kojom nastoji potpisati Temeljni ugovor.

“Govoriti na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici zahtjeva takve jasne stavove i pijetet prema žrtvama i mjestu na kojem se govori. Svaka druga višesmislena, relativizirajuća poruka je uznemiravanje žrtava, uvreda i skrnavljenje onih čiji su ostaci našli svoj smiraj u Potočarima”, zaključio je Turčalo za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije