Turčalo: HDZ bi nakon izmjena Izbornog zakona tražio teritorijalnu reorganizaciju FBiH

19
Radiosarajevo.ba
Turčalo: HDZ bi nakon izmjena Izbornog zakona tražio teritorijalnu reorganizaciju FBiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sead Turčalo

Nametanje ograničenih izmjena Izbornog zakona BiH o integritetu izbornog procesa potez je kojim je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt privremeno smirio uzavrelu političku situaciju u BiH.

Tema je to je u emisiji Sedam plus na Hayat TV govorio Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

O ograničenim izmjenama Izbornog zakona BiH Turčalo kaže da je dobro što visoki predstavnik nije podlegao pritiscima HDZ-a.

Ovaj napitak ima brojne prednosti protiv celulita: Potrebna su vam tri sastojka

Ovaj napitak ima brojne prednosti protiv celulita: Potrebna su vam tri sastojka

"Stranke okupljene oko HNS-a pokušale su izvršiti pritisak na visokog predstavnika u BiH da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, a onda bi se išlo ka teritorijalnoj reorganizaciji FBiH. HDZ sve ono što je poručeno sa protesta pred OHR-om, a tiče se evropskih principa i građanskog uređenja države razumije kao unitarističku prijetnju i poziv za ukidanje konstitutivnosti hrvatskog naroda, što nije moguće niti je realno", ističe Turčalo.

Pet stvari koje trebate znati o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

Pet stvari koje trebate znati o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

Govorio je o potrebi analize i preventivne zaštite javne sigurnosti od svake prijetnje nemirima.

"Milanović je poručio da BiH očekuje vruća jesen, dok je HDZ spomenuo mogućnost nemira na jugu države. To je ozbiljan povod za zaštitu stanja sigurnosti od strane nadležnih agencija, ali i visokog predstavnika. Prijetnje nemirima ne smiju biti u službi političkih ucjena", smatra Turčalo.

Mišljenja je da se visoki predstavnik povukao uslijed nezadovoljstva građana.

"Visoki predstavnik trenutno provodi meko nametanje izmjena Izbornog zakona BiH, jer je naišao na građansko nezadovoljstvo. Zbog toga se odlučio privremeno povući i prepustiti to pregovorima domaćih aktera. Probosanske stranke trebaju javnosti predstaviti šta je njihov jedinstven stav o izmjenama Izbornog zakona BiH shodno presudama Evropskog suda za ljudska prava. Mora se ponuditi rješenje u skladu sa članstvom BiH u EU", navodi Turčalo.

Kako kaže, ne očekuje da će doći do namjetanja izmjena Izbornog zakona BiH prije Općih izbora.

"Uvjeren sam da visoki predstavnik neće nametati izmjene Izbornog zakona BiH dok ne prođu izbori, jer bi se izborna kampanja unutar FBiH vodila o toj temi. Tražio bi se izdajnik u domaćim redovima, što bi odredilo tok predizborne kampanje u drugom pravcu", kazao je Turčalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije