Tunel Karaula: Tuzla će biti bliža Sarajevu za 3,6 km

Radiosarajevo.ba
Tunel Karaula: Tuzla će biti bliža Sarajevu za 3,6 km
/ Foto: Radiosarajevo.ba

U Javnom poduzeću Ceste Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je potpisan ugovor za građevinske radove na projektu „Tunel Karaula“ na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Potpaklenik, piše Fena.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nakon potpisivanja ugovora izrazio je zadovoljstvo učešćem u kreiranju projekta "Tunel Karaula". 

"Smatram da ćemo na ovaj način umnogome doprinijeti da se skrati put između Tuzle i Sarajeva i omogući brži protok ljudi i robe", istaknuo je Bijedić. 

Naveo je da se na tom dijelu magistralnog puta između Tuzle i Sarajeva u posljednjih 50 godina gotovo ništa nije uradilo na modernizaciji i ubrzanju, a posebno su, kako je dodao, otežani uvjeti za vožnju u zimskom periodu zbog poledice i snijega. 

"Ubijeđen sam da ćemo postići dogovor s glavnim izvođačem, a to je kompanija Strabag, da se domaće kompanije u nekim segmentima uključe u realizaciju projekta", prokomentirao je Bijedić. 

Direktor Strabaga za niskogradnju, Josip Kuzmanić, je izjavio da su spremni suočiti se sa svim izazovima na gradnji ovog tunela. U poslovnu politiku Strabaga, prema njegovim riječima, spada da se uvijek na neki način formira kao domaća firma, što podrazumijeva domaću radnu snagu, kao i podizvođačke i dobavljačke radove. 

Direktor JP Ceste FBiH, Filip Vujeva, je kazao da se izgradnjom ovog tunela, mostova i trase, postojeća dionica skraćuje za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta za 120 metara. Projektom je predviđena i traka za spora vozila koja se završava ispred portalnih konstrukcija tunela. 

Dužina tunela na Karauli je 902 metra, rok za građevinske radove je deset mjeseci, a ugovorena cijena je 24,25 miliona KM. 

"To je iskorak koji je nemjerljiv riječima i promet će sutra pokazati da će se svaka marka uložena u tunel i općenito na ovoj dionici prevoja Karaula, višestruko isplatiti. Rješenjem cijelog projektnog zadatka umnogome će se olakšati putna komunikacija Tuzle sa Sarajevom", dodao je Vujeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije